5 tips om een burn-out te voorkomen

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 10:03

Welkom bij dit blogbericht, waar we dieper ingaan op een onderwerp dat voor velen een belangrijke rol speelt in het moderne leven - het voorkomen van burn-out. In onze drukke wereld, waarin we vaak balanceren tussen werk, familie en sociale verplichtingen, kan het behouden van evenwicht en welzijn een ware uitdaging zijn. Burn-out is een steeds vaker voorkomend fenomeen dat onze fysieke en mentale gezondheid ernstig kan beïnvloeden. Maar wanhoop niet, want in dit artikel delen we waardevolle tips en inzichten om burn-out te voorkomen.

Ons lichaam is zodanig clever dat het zichzelf 'uitschakelt' als je systematisch overbelast bent. Anders zouden we op de duur gewoon dood vallen (klinkt zot en dat is het ook). Een burn-out is dus een krachtig signaal van je lichaam dat zegt dat je je dringend en lang genoeg moet rechargen van de fysieke/mentale/emotionele stress waarin je verkeert. Zelfs hypergemotiveerde mensen die hun job graag doen of die alles altijd op wieltjes (lijken te) hebben in hun gezins/privéleven zijn vatbaar voor stress, overspanning en zelfs burn-/bore-out. Er bestaat evenzeer zoiets als parental burnout. Uitgeblust geraken van het ouderschap (in combinatie met een vaak veeleisende job). Laat het niet zo ver komen en onderneem op tijd stappen:

 

Wat kan je doen om een burn-out te voorkomen?
👉 leer prioriseren en delegeren: Stel je de vraag 'Moet ik dit nu doen?'

- MOET het écht of is het een extra?

- Moet IK dit doen of kan iemand anders het doen?

- Is het werkelijk DIT dat moet gebeuren of is het nog iets anders dat aandacht vraagt?

- moet het NU gebeuren, of kan het ook op een ander moment?

- moet ik in ACTIE schieten en echt iets DOEN, of wordt er van mijn geen actie verwacht? 

👉 leer de typische alarmsignalen van jouw lichaam en geest herkennen. Deze kunnen zich manifesteren op zowel gedrags-, mentaal, fysiek als emotioneel niveau (vbn: hoofdpijn, rugpijn, meer werken, lunch overslaan, sneller roepen of huilen, meer/minder eten, slechter slapen, meer piekeren, knarsetanden, tics nerveux, angst, paniekaanvallen, negatieve gedachten, je sociaal isoleren, meer/minder smartphone gebruiken, maagpijn, enz...).

👉 recharge bewust en voldoende na momenten van stress. Na in-spanning dient er ont-spanning te komen. De meest briljante genieën allertijden investeerden in rechargemomenten. Zoek uit wat jou oplaadt: wandelen, muziek luisteren, sporten, koken, een bad nemen, een boek lezen,....

👉 let op je energiebalans: doe voldoende dingen / taken die je energie geven, en niet enkel dingen die je energie slurpen (of die 'moeten').

👉 schakel op tijd een coach in 😉 en omring je met mensen die je energie geven en jouw stresssignalen mee helpen herkennen💛

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.