De signaalfunctie van emoties

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 13:03

Ben jij een denker, een doener of een voeler? 🧐Meestal zijn we in 1 van de 3 uitmuntend goed. Maar... zijn we niet allemaal de verbinding met ons lichaam en onze emoties wat kwijt geraakt?

Al van jongs af aan leren we om in moeilijke momenten gewoon de draad op te pikken en verder te 'doen'. Indien mogelijk zelfs niet te veel te 'denken'. De signaalfunctie van emoties is echter enorm belangrijk!👌 Ze geven namelijk je behoeften aan. Voel je een knoop in je maag en probeer je je tranen te verbijten? De kans is groot dat er iets belangrijks op het spel staat: er wordt duidelijk niet voldaan aan jouw behoefte of er werd over je grens gegaan. Bijvoorbeeld: behoefte aan verbinding of harmonie, aan gezien of gehoord te worden, aan rust, aan vrijheid, etc.

🌻Ons lichaam speelt een essentiële rol bij het uiten en ervaren van emoties. Wanneer we blij zijn, kunnen we een gevoel van lichtheid en warmte ervaren, terwijl verdriet ons opzadelt met een zwaar gevoel op de borst en tranen in de ogen. Deze fysieke gewaarwordingen zijn geen toeval; ze vormen de taal van ons lichaam en dienen als een manier om onze emoties te communiceren en te uiten.
💫De verbinding tussen emoties en het lichaam is diep en complex. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verschillende emoties verschillende fysieke reacties in ons lichaam veroorzaken. Ook omgekeerd kunnen we onze emoties positief beïnvloeden door ons lichaam slim in te zetten, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen of meditatie.🧘‍♀️
👉Eens je luistert naar je lichaam en het signaal van je emoties, zal je sneller en beter de draad van je leven kunnen oppikken. Je lichaam helpt je om lastige situaties te verwerken en er beter uit te komen, waardoor je niet blijft rondlopen met onderdrukte gevoelens.
💡Wist je trouwens dat 'emotie' komt van het Latijnse 'emovere', dat 'in beweging brengen' betekent? Een emotie is dus iets dat naar buiten wil bewegen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.